Η Επιμόρφωση για Εκπαιδευτικούς «Επικοινωνία Δίχως Βία για Σχολεία Δίχως Βία» του Κ.Ε.Δ.Ε. εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Συμβίωση» για την προώθηση της ανεκτικότητας και την πρόληψη του ρατσισμού στο σχολείο, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) είναι  μη κυβερνητική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1988. Τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται η δράση της οργάνωσης είναι η προώθηση ενός πολιτισμού ειρήνης και η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μέσω της Εκπαίδευσης για την Ειρήνη και της Επικοινωνίας Δίχως Βία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενδυνάμωση των γυναικών και ένταξη της ισότητας των φύλων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, η καταπολέμηση και η πρόληψη της βίας, η καταπολέμηση της διακίνησης και εμπορίας γυναικών και παιδιών, η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

Το ΚΕΔΕ έχει υλοποιήσει εργαστήρια και σεμινάρια σε  περιοχές συγκρούσεων – Ιράκ, Αφγανιστάν- καθώς και σε ειδικές ομάδες πληθυσμού – νέοι/ες, μαθητές/τριες. Η Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου, WINPEACE, Womens Initiative for Peace, αποτελεί ένα από τα προγράμματα του ΚΕΔΕ μακράς πνοής, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των τριών χωρών. Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος, εκτός των άλλων δράσεων, που συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, στην γνωριμία και στην κατανόηση μεταξύ των λαών, υλοποιούνται σε ετήσια βάση, τα «Εργαστήρια Νέων για την Ειρηνική Επίλυση Συγκρούσεων».

Τα «Εργαστήρια Νέων για τη Επίλυση Συγκρούσεων»  διοργανώνονται ανελλιπώς από το 2000 και κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται σε μια από τις συμμετέχουσες της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας χώρες, ήτοι Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο. Συμμετέχουνν ετησίως 50 νέοι/ες, υπό την καθοδήγηση πέντε κατ’ ελάχιστον εκπαιδευτών – συντονιστών και τη συμμετοχή και άλλων εξεχόντων προσωπικοτήτων. Το πρόγραμμα έχει διοργανωθεί και φιλοξενηθεί από : 

Τουρκία

 • Κωνσταντινούπολη, Κολέγιο Robert : 2000, 2001, 2005, 2007, 2011
 • Σμύρνη, Space Camp Turkey : 2003

Ελλάδα

 • Ναύπλιο : 2002
 • Θεσσαλονίκη, Κολέγιο Ανατόλια : 2004
 • Σπέτσες, Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών: 2009

Κύπρο

 • Λάρνακα : 2006. Χρηματοδοτήθηκε από το αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP)
 • Κάτω Πλάτρες : 2008. Χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς Κύπρου και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις των Εργατικών Συνδικάτων Κύπρου.
 • Κυρήνεια : 2010 με την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).


ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Επικοινωνία Δίχως Βία για Σχολεία Δίχως Βία»

 

Το νέο πρόγραμμα του ΚΕΔΕ: «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΧΩΣ ΒΙΑ», έχει ως κύριο στόχο την  επιμόρφωση εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στους τρόπους διαχείρισης και αντιμετώπισης του φαινομένου.  

 

Εξήντα (60) εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε:

 

 • Δύο  (6) εξάωρες ημερίδες (διαλέξεις και βιωματικό σεμινάριο)
 • δέκα  (3) τρίωρα εργαστήρια δύο φορές τον μήνα (βιωματικά διαδραστικά)
 • ένα (6) εξάωρο εργαστήριο με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων

 

Έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο 2011 και  ολοκλήρωση τον Μάιο 2012.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

 

2012-2013